Ongewenste berichten filters instellen via webmail Print

• spamfilter, webmail, blacklist, whitelist, regels, mailfilter, filter, email, E-mail, e-mail
  • 0

Ontvang je veel ongewenste berichten dan kun je dit zelf ook zoveel mogelijk sturen via de webmail (Roundcube).
Hieronder staat uitleg wat je kunt doen en op welke manier.

Roundcube kun je benaderen door achter de url van jouw website /webmail te typen. www.domeinnaam.nl/webmail
Webmail is een poort naar jouw mailaccount op de server.

Niet iedereen is zich ervan bewust dat je via het webmailprogramma Roundcube ook veel zelf kunt instellen.
Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden dan kun je hier een handleiding vinden.

In dit artikel worden alleen de mogelijkheden uitgelegd die betrekking hebben op het verminderen van ongewenste mail.

Instellen Spam policies

Via "instellingen" (rechts bovenin het scherm), "Account", "Spam" kom je in het venster waar je het niveau van de spamfilter kunt aanpassen.
Dit is persoonlijk en je kunt het zelf zo licht of zwaar instellen als gewenst. Trigger happy is vaak voldoende samen met wat filters die hierna worden besproken. Je kunt ervoor kiezen dat de spamberichten gelijk naar de 'junkmap' gaan zodat je ze niet meer in je inbox ontvangt. Dat is wel zo fijn.

Mail Filter

Via "instellingen" (rechts bovenin het scherm), "Account", "Mail Filter"  kom je in het venster waarin je kunt bepalen welke onderwerpen of afzenders je als ongewenste berichten ziet. Deze mogen dan ook direct in de vuilnisbak verdwijnen zodra ze in jouw mailbox zijn beland.

De naam is voor jou ter herkenning waar deze filter over gaat
Bij de Bron kun je de afzender, het onderwerp, de afzender of de ontvanger invullen met het betreffende woord wat je ongewenst vind zoals b.v. schimmelnagels of beveiligingsexpert (in mijn geval).
Bij de actie vul je in wat er met het bericht moet gebeuren zodra dit in je inbox wordt ontvangen. Je kunt het verplaatsen of direct laten verwijderen.
Vink de optie 'ingeschakeld' aan als deze filter actief moet staan.
Klik op 'opslaan' om de nieuwe regel toe te voegen.

Alle aangemaakte regels worden in een rijtje getoond en deze kun je altijd ook weer uitzetten of verwijderen.

White / Black List

Via de white/blacklist kun je aangeven van wie je altijd of nooit mail wilt ontvangen door het e-mailadres van de betreffende persoon in te vullen.
Je kunt b.v. een heel domein weigeren door b.v. @domeinnaam.nl op de blacklist te zetten en als uitzondering komt dan b.v. piet@domeinnaam.nl op de whitelist. De whitelist heeft voorrang. Dus mail voor piet@domeinnaam.nl komt dan wel in de inbox maar jan@domeinnaam.nl niet.